5.12.10

252.

The Piernik's day
Czy wiecie, że wczoraj obchodziliśmy międzynarodowy dzień piernika?
Zdjęcia nie wymagają komentarza jak było:)


Autor zdjęć: w większości przypadków Żwirek, miejsce: dom
Przepis znaleziony w Internecie: 50 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 20 dag miodu, 12 dag masła lub margaryny, 1 jajo, 1 dag sody oczyszczanej, 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, masło i jajo. (Miód można też wcześniej podgrzać razem cukrem i korzeniami, a potem przestudzić i połączyć z mąką). Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Ciasteczka można piec różnej grubości.Ciastka piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki. Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza :) Można je lukrować i dowolnie ozdabiać. Nadają się do powieszenia na choince .

11 komentarzy:

  1. Napiszę tylko - a nie mówiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koliberka: :D
    kiwaczek2: Tośka robiła za odkurzacz, wygodny bo bez kabla:D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam:)
    i pachniało piernikami, tak, tak, tak!

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie!! Takie ważne święto mnie ominęło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Luiza: pachniało w trakcie pieczenia, pachniało jeszcze następnego dnia, i dzisiaj pachnie....rewelacja:)
    Beti: dzięki, to akurat zasługa fotografa Żwirka i kilku innych, którzy przypadkowo złapali za aparat:)
    Liris: ale ja sobie te święto wymyśliłam!!:) Ty swoje możesz obejść np. w przyszły weekend:p

    OdpowiedzUsuń
  6. ale masz fajny kieliszek:)
    a pierniczków wyjątkowo nie znoszę:D ale bardzo ładne wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  7. kieliszki to pamiątka z Tunezji, piękne rzeczy tam robią ze szkłem:D

    OdpowiedzUsuń
  8. oj też mnie czeka pieczenie pierniczków, bez tego nie ma świąt ;)
    pozdrawiam
    DaisyLine

    OdpowiedzUsuń
  9. Międzynarodowy Dzień Piernika obchodzony jest 23 listopada:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło przeczytać Twoją opinię! Dziękuję zarówno za krytykę jak i miłe słowa:)

Uprzedzam, K A S U J Ę komentarze z jakąkolwiek reklamą (bloga, konkursu itp). Potrafię znaleźć link do bloga w profilu bloggera.

UWAGA

Wszystkie zdjecia zamieszczone na tej stronie chronione są prawem autorskim. Przetwarzanie i publikacja w jakiejkolwiek formie bez zgody autorki jest zabronione.
Chcesz ich użyć? Zapytaj: rozneladnerzeczy@op.pl

Follow by Email